Aer Salin

Alimente pentru răceală

Nimănui nu-i place să răcească și nimeni nu își dorește acest lucru, dar schimbarea vremii și diferențele mari de temperatura dintre zi și noapte aduc cu ele și asemenea neplăceri. Dar stai, nu te grăbi spre farmacie pentru că în cămară sau în bufetul din bucătărie ai leacuri tare eficiente, care să te pună rapid pe picioare.

Combinate cu aerosolii de sare eliberați în cameră de aparatele Salin, acestea pot fi înlocuitorul eficient al medicamentelor, evitînd nu numai chetuielile suplimentare, dar pe termen lung, și efectele nocive asupra organismului ale medicamentelor, care nu sunt altceva decât substanțe sintetizate chimic care în cantități nepotrivite, pot agresa grav metabolismul.

Dacă faci febră ușoară, ai dureri în gât și îți curge nasul, la care se adaugă o stare generală de moleșeală, trebuie să știi că toate acestea sunt simptome tipice răcelii și cel mai indicat ar fi să nu ieși din casă două-trei zile, timp în care să te îngrijești, să nu ajungi să faci complicații.

Cele mai importante, în aceasta perioadă, sunt ceaiurile – de tei, măcese, fructe de pădure – care se beau calde, nu fierbinti, cu multă lămâie și, de regulă, îndulcite cu miere de albine.

Chiar dacă la noi nu mai persistă ideea că ceai trebuie să bea doar persoanele bolnave, nu trebuie să astepți să te îmbolnăvești ca să bei una-două cesti de ceai pe zi. Acum, că vremea s-a răcit, bea zilnic una, două căni de ceai de fructe de padure, cald și îndulcit cu putină miere de albine. Este un energizant excelent. La fel de bun este și ceaiul de busuioc sau de cimbrișor.

Limonada se poate prepara în casă, din apă plată sau de izvor și zeama de lămâie și se bea la temperatura camerei. De asemenea, o băutură energizantă din citrice, grapefruit, portocale și lămâi, la fel, preparată în casă, este extrem de utilă dacă ai răcit.

Dacă ești răcit, evită băuturile carbogazoase dulci, sucurile din comert, dar și apa minerala deoarece fac rău la gât prin iritarea continuă și întârzie vindecarea. Bea apă plată sau de izvor la temparatura camerei.

Ai ceapa și ustroi în cămară? Consumă-le frecvent pentru că au proprietati antimicrobiene, detoxifică organismul și actionează ca niste antioxidanți foarte puternici, stimulând sistemul imunitar și reducând inflamațiile. Pentru că sunt mai eficiente, alege ceapa roșie și usturoiul românesc, pe care le găsești în piață, la producătorii autohtoni.

Daca ți-e nasul înfundat și nu poți să respiri, zdrobește o ceapă și respiră ținând-o în dreptul nasului. Nu numai că vei respira mai bine, dar vei dormi profund, liniștit, pentru că ceapa are un puternic efect calmant.

Unele persoane consideră că răceala și durerile din gât se tratează extern cu cataplasme cu mămăligă, așa cum procedau bunicile noastre. Se pune mămăliga pe o bucată de pânză sau tifon și se aplică pe piept cât se suportă de cald.  Pentru consum, se poate face de asemenea un terci din mălai, o mămăligă subțire, care curge precum smântâna, în care se adaugă puțin unt, ulei sau grăsime de porc și se mănâncă fierbinte. Pentru nas înfundat, se pune puțin mălai pe o tablă încinsă și se inhalează fumul produs.

Febra scade făcând frecție cu oțet, oțet pus pe păr sau pe tălpile picioarelor. Oțetul dezinfectează încăperea, desfundă nasul, alungă durerile de cap și induce somnul.

Și iată că Salin, citricele, ceaiurile, ceapa, usturoiul, dar și mălaiul și oțetul ne pot ajuta să trecem peste episoadele de răceală, fără să apelăm la medicamente. Să ne auzim cu bine și să fiți sănătoși, de la mic la mare!