Aer Salin

Aerul salin – medicul de acasă

Pe termen lung, terapiile cu aerul sărat la domiciliu au efecte benefice pentru creşterea rezistenţei generale a organismului, în special asupra copiilor și vârstnicilor

Afecţiunile care acum câţiva ani erau tratate cu ceaiuri sau terapii tradiţionale s-au transformat în prezent în surse rapide de profit pentru producătorii de medicamente. Ştim cu toţii că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că în curând „o banală răceală ne-ar putea ucide” datorită evoluţiei bacteriilor care sunt tot mai rezistente la antibiotice. De fapt administrarea antibioticelor fără a fi necesar a făcut posibilă lansarea unui asemenea avertisment.

Potrivit OMS, bacteriile au devenit rezistente la antibiotice din cauza unei gestionări defectuoase a administrării medicamentelor, prescrise de cele mai multe ori prea des şi cu mare uşurinţă în afecţiuni în care poate nu era nevoie de un astfel de tratament. În aceste condiţii au apărut zvonuri că trăim sfârşitul medicinii moderne, aşa cum o ştiam până acum, şi intrăm într-o eră „post antibiotice”, în care trebuie găsite noi soluţii, noi terapii. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş ne-au transmis că „moda antibioticelor este periculoasă pentru sănătate”. Tratamentul cu antibiotice nu se poate face empiric, după ureche, ci trebuie condus după antibiogramă. Şi acum se pune întrebarea: „Câţi dintre noi au primit medicaţie după antibiogramă?”… sau de fapt suntem puşi în faţa medicilor care prescriu tratamentele „din experienţă” sau după criterii care nu sunt întotdeauna cele corecte?!

Medicina modernă este în impas şi se fac eforturi pentru a depăşi acest lucru, dar importantă trebuie să fie şi atitudinea noastră, a populaţiei. Poate părea un clişeu, dar, ca în orice afecţiune, cel mai uşor este să prevenim îmbolnăvirea şi astfel administrarea medicamentelor. În ritmul alert al vieţii actuale, părinţii au uitat că există şi alte metode care tratează afecţiunile cotidiene, pentru că au descoperit mijloace rapide şi „sigure” de însănătoşire, dar cu efecte imprevizibile pe termen lung.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit terapii naturale a căror eficienţă este recunoscută astăzi de către medicina alopată. De la plantele medicinale la apele sulfuroase, de la împachetările cu nămol la terapia cu aerosoli salini sunt de cele mai multe ori uitate sau lăsate în plan secund. Motivele principale sunt lipsa de timp şi eforturile financiare care le însoţesc, faptul că amatorii de cure plătesc pentru transport, cazare şi masă sume pe care de cele mai multe ori le economisesc cu mare greutate.

În prezent au fost construite saline artificiale care recreează condiţiile salinelor naturale, dar, pentru reducerea cheltuielilor, administratorii acestora pot oricând să se abată de la standardele de calitate.

O metodă mai comodă, care presupune costuri reduse cu efecte benefice evidente, este crearea condiţiilor similare salinelor cu ajutorul dispozitivelor de salinizare uscată a aerului. Puţini cunosc faptul că aceste dispozitive sunt inventate de un inginer român din BUZĂU şi se bazează pe un principiu simplu: efectele benefice ale salinelor pot fi aduse chiar în încăperile noastre de lucru sau în dormitor, având rezultate dovedite în tratarea a diferite afecţiuni respiratorii (precum astmul, bronşita, rinita, sinuzita, laringita, alergiile respiratorii, problemele respiratorii apărute pe un fond imunitar etc.).

Pe termen lung, terapiile cu aerul sărat la domiciliu au efecte benefice pentru creşterea rezistenţei generale a organismului, în special asupra copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu imunitate slăbită, reducând îmbolnăvirile sezoniere şi implicit medicamentele prescrise de medici din această cauză.

Pentru copiii care frecventează colectivităţi (şcoală, grădiniţă etc.), cât şi pentru cei care trăiesc în mediul actual intens poluat, terapia cu aer salin reprezintă o metodă la îndemână de a respira un aer curat, revitalizant. Aceste metode de terapie sunt ideale pentru stimularea imunităţii, fiind chiar mai indicate decât suplimentele nutritive, care deseori sunt cocktailuri de chimicale.

De aceea terapiile saline sunt recomandate şi persoanelor sănătoase, care vor să prevină boala, fiind ştiut că fiecare respiraţie „sărată” înseamnă, poate, un medicament în minus.

Multă sănătate, că-i mai bună decât toate!