Aer Salin

Boli respiratorii de toamna – cum să le faci faţă

Din punct de vedere al sănătății am putea spune ca toamna se număra… bolile. Oscilațiile de temperatură, umidiatea sporită, fluctuațiile de presiune atmosferică și, desigur, lipsa soarelui, scad imunitatea și ne expun virusurilor respiratorii. De asemenea, și reacția organismului la schimbările de mediu fac ca toamna bolile cronice să se activeze, iar alergiile și infecțiile să își facă apariția.

Pentru ca deja multi dintre noi au “făcut cunoștință” cu infecțiile respiratorii de sezon, vă propunem să aflați despre afecțiunile la care ne predispune acest anotimp, ce asteptări ar trebui să avem de la sănătatea noastră și cum putem preveni unele afecțiuni sau să diminuăm efectele neplăcute ale acestora.

Oboseala, primul semn de toamnă

Lipsa de vlagă, puterea scăzută de concentrare și moleșeala ce cuprinde tot trupul sunt semne normale prin care organismul ne atenționează că face eforturi să se adapteze la schimbarea de anotimp. Cantitatea resusă de lumină influentează ciclul normal somn – veghe, astfel organismul fiind derutat și dă semne de epuizare.

Respirația ușoară pe timpul somnului, eliberarea eficientă a căilor respiratorii și aerul incărcat cu ioni negativi (cunoscuți și ca vitaminele aerului) eliberați de cristalele de sare sunt beneficii de care ne putem bucura doar dacă dormim în încăperi în care există aerosoli uscați de sare, similari celor din saline. Toate acestea sunt aduse în căminul nostru de aparatele Salin.Ceasul intern al organismului (bioritmul) este responsabil de buna funcționare a orarului somn – veghe. Cu alte cuvinte, el știe necesarul de somn: ne trimite la culcare când se face întuneric și ne trezește dimineața când se crapă de ziuă. Însă când orele cu lumină sunt din ce în ce mai puține și ochiul vede noapte în mare parte din cele 24 de ore, acest ritm se dereglează și sunt transmise către creier semnale eronate. Astfel ajungem să fim într-o stare de somnolență în timpul zilei, caînd ar trebui să fim active, iar noaptea ne este greu să adormim.

Răceala și gripa – aliații toamnei

Nici nu se instalează bine vremea rece și cele două partenere, răceala și gripa, care deși se manifestă diferit, îți dau dureri de cap și discomfort. Evită neplăcerile provocate de cele două afecțiuni de sezon luând măsuri încă de la primele simptome.

Care dintre ele este mai cu moț? Deja o clasică a sezonului, răceala se manifestă în faza de început prin durere puternică în gât și o ușoară stare subfebrilă (mai puțin de 37,5 grade). Urmează strănutul în rafale, nasul înfundat și curgerea nasului (rinoreea). Dacă nu faceți efort să o ameliorezi, răceala te poate ține chiar și o săptămână. Când ai febră mare (peste 38 de grade), însoțită de dureri în tot corpul (cap gât, încheieturi, musculatură) și de epuizare general, tocmai v-ați ales cu un virus gripal, care te ține departe de activitățile cotidiene chiar mai bine de două săptămâni și poate da uneori complicații serioase.

Dar dacă în aerul inspirat am avea particule infime de sare (care au și effect antiseptic), atunci o mare parte dintre microroganismele vinovate de afecțiuni nu ar reuși “să ne ajungă din urmă”. Cum ar fi dacă în locuiță, la scoală sau la birou am avea aerul filtrat printr-un strat de sare și abia apoi l-am respira? De milenii omenirea cunoaște beneficile terapiilor saline, fie că vorbim despre inhalațiile în saline (de preferat naturale). Oare de ce muncitorii din saline nu sufereau de afecțiuni respiratorii și speranța lor de viață era peste media vremii? Pentru că se găseau într-un mediu salin, care facilita păstrarea sănătății și diminua șansele de îmbolnăvire. Astăzi le avem pe toate aproape și la îndemână datorită aparatelor Salin. Organismul a dezoltat modalități variate de apărare, punând bariere astfel încât agenții patogeni să nu pătrundă: pielea, mucoasele, saliva, sucul gastric, enzimele etc. Spre exemplu, sistemul circulator transport anticorpii către zonele de inflamație, cel limfatic neutralizează invadatorii, mucoasele protejează nasul, gâtul și plămânii, ținând la distanță agenții patogeni din aer.

Bronșita încheie răceala

Cea mai comună dintre complicațiile virale este bronșita, o infecție în piept, care însoțește gripa sau se manifestă chiar și la un interval de câteva zile de la vindecarea unei răceli. Bronșita înseamnă inflamația căilor respiratorii inferioare, infundarea traheei și a bronhiilor și provoacă tuse seacă și respirație dificilă.

Răceala și gripa, cele mai întâlnite probleme ale anotimpului rece, irită tractul respirator și favorizează răspândirea bacteriilor (în răceală) și virusurilor (în cazul gripei), pe fondul scăderii imunității și al expunerii la frig. Obiceiul fumatului acutizează inflamația, iar tractul respirator reacționează agresiv, prin supărătoare tuse seacă care vine la pachet cu dureri în gât, și adesea, cu nasul înfundat.

Cunoscând efectele de atragere a apei în cristalele de sare, aerosolii salini, care de obicei se regăsesc doar în salină și care acasă sunt produși cu eficiență terapeutică doar de aparatele Salin, facilitează eliberarea apei din țesutul aparatului respirator și fluidifică mucusul, facilitând eliberarea căilor respiratorii și respirația ușoară. Dar dacă toate acestea se întâmplă pe timpul orelor de somn? Atunci organismul se oxigenează mai bine, odihna este mai eficientă și somnul mai relaxant… doar de la particulele de sare.

Astmul – nu te lasă să respiri

La schimbarea anotimpului aproximativ jumătate dintre adulți sunt predispuși la contractarea astmului allergic, o afecțiune sezonieră care se maifestă prin strănut, tuse și senzație de sufocare.

Dar dacă crizele de astm s-ar diminua ca intensitate doar prin respirarea unui aer încărcat cu aerosoli terapeutici de sare (particule de dimensiuni cuprinse intre 1 și 5 microni), fără a fi necesară administrarea de medicamente? Atunci nu ar mai fi necesară evitarea de către asmatici a efortului fizic intens sau expunerea bruscă la aer rece sau cu umiditate ridicată. Deși sunt persoane care consideră că aerosolii terapeutici cu sare nu sunt benefici pentru persoanele cu astm (respirată în cantități ridicate particulele de sare provoacă într-adevăr crizele, dar doar în cantități mari), expunerea la cantități reduse de aerosoli salini facilitează diminuarea crizelor astmatice.Aerul rece este unul dintre principalii factori iritanți. Iar fumatul sau alți agenți patogeni din mediu agravează crizele de astm. Crizele de sufocare se întețesc și este indicat ca persoanele astmatice să fie pregătite cu pufurile și tratamentul specific… Dacă de alergeni bolnavii se pot feri evitând mediile de expunere, de aerul rece însă nu se pot ascunde nimeni.

Sinuzita, suferinţă prelungită

Sinuzita se manifestă prin inflamarea membranelor care îmbracă sinusurile și prin hipersecreție de mucozități. Riscul apare în urma unei răceli sau a unei infecții virale, iar aerul rece și umed de toamnă slăbește sistemul imunitar favorizănd infecțiile fungice și blocajele nazale.

Aerosolii uscați de sare sunt eficienți pentru sinuzita ușoară, dar și în scop preventiv.Primul semn care ne poate da de gândit este când răceala nu se vindecă, deși a trecut o perioadă considerabilă de cănd a început. Ai nasul înfundat și o durere care pulsează la rădăcina nasului și a sinusurilor frontale, iar când stai mai mult în frig, presiunea în urechi se înrăutățește? Nu lăsa să treacă de la sine pentru că pot apărea complicații.

Capacitatea sării de a atrage apa din țesuturi permite fluidizarea acestor secreții și eliberarea canalelor sinusale, iar prezenţa acestora chiar și pe timpul nopți, în dormitor, ne permite să respirăm profund și să ne odihnim, fapte care altfel nu ar avea loc. Aparatele Salin sunt alături de noi și ne ajută să ne respirăm ușor chiar și în somn.

Inflamația la nivelul căilor respiratorii este redusă datorită proprietăților naturale ale particulelor de sare, mucusul devine astfel mai fluid și mai ușor de eliminat. Drenajul îmbunătățit permite reducerea blocajelor care pot declanșa sau prelungi episoade alergice. Scăderea inflamației de la nivelul mucoasei sinusurilor și a căilor respiratorii superioare duce la ameliorarea rapidă a simptomelor.

Alergiile de sezon

Rinitele alergice, dar și alte tipuri de alergii se pot activa toamna. Dar e adevărat că sunt mai puțin intens ca primăvara. Efectul de decongestionare a căilor respiratorii şi de permeabilizare nazală sunt produse exclusiv prin metode naturale, metode care nu agresează organismul pentru că nu conțin nicio substanță medicamentoasă.

Tocmai lipsa medicamentelor este cea care permite corpului să îşi pună în funcţiune mecanismele de autoapărare, astfel că efectele pe termen lung sunt, de cele mai multe ori, incredibile. Și asta doar de la sare.

Desensibilizarea la alergeni scade numărul episoadelor de acutizare, precum si dependenta persoanelor alergice de medicamentele antialergice.Majoritatea medicilor vă recomandă să evitați mediile care vă predispun la reacția alergică și să folosiți medicația corespunzătoare. Dar câți dintre aceștia știu că aerosolii naturali uscați de sare au acţiune generală de desensibilizare în problemele alergice? Și mai mult, câți dintre acești știu că acești aerosoli pot și aduși în spațiul casnic cu ajutorul aparatelor Salin?