Aer Salin

De ce mergeţi la mare? Pentru aerosolii marini?

O plimbare matinală pe dig sau în preajma stâncilor de care se lovesc valurile este un elixir de sănătate. De ce? Pentru că acolo unde valurile se zdrobesc de țărm, mai ales în zona digurilor și a stâncilor, în aer sunt pulverizate miliarde de particule foarte fine de apă sărată.

Aceste particule încărcate cu numeroase oligoelemente și având sarcina electrică negativă pătrund în plămâni și în arborele bronșic, fiind un adevărat elixir de sănătate. Aerosolii marini sunt alcătuiți din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg în larg sau pe coastă, particule care sunt antrenate de curenții de aer. Zona cea mai bogată în aerosoli o constituie o fâșie de plajă de 50 – 100 m. Acesti aerosoli contin cloruri de Na, I, bromuri alcaline, magneziu etc, fiind puternic ionizați de razele ultraviolete. Cele mai indicate momente în care se recomandă să se efectueze cura cu aerosoli sunt la rasaritul soarelui (chiar inaintea rasaritului) si seara, momentele matinale fiind mult mai eficiente

Aerosolii marini cresc amplitudinea respirațieifluidifică secrețiile bronșice și nazale, reglează activitatea sistemului imunitar, ajută la armonizarea proceselor cerebrale, mintea devenind limpede, clară și calmă. De-a lungul timpului au fost înregistrate numeroase cazuri de vindecări spectaculoase ale unor afecțiuni respiratorii, nervoase și metabolice grave, prin inspirarea zi de zi a aerosolilor marini și prin efectuarea unor exercitii respiratorii.

* Bronșita alergică – aerosolii marini au efect imunosupresor demonstrat, mai ales la nivelul plamânilor și al arborelui bronșic, reducând semnificativ intensitatea reacțiilor alergice la nivelul căilor respiratorii medii și inferioare. Plimbările de câte o jumătate de oră, făcute dimineața, la răsărit, și seara, la asfințit, în zonele în care valurile produc aerosoli, sunt un adevărat medicament în aceasta afecțiune. O cură cu acești aerosoli trebuie să dureze minimum 18 zile și să fie repetată cel puțin o dată pe an.

Indicatii terapeutice

Astm, bronsita astmatiforma – sub acțiunea aerosolilor marini, căile respiratorii se decontractează, secrețiile bronșice se fluidifică și sunt mai ușor eliminate. Particulele de apă sărată și bogată în iod au și efect antiseptic respirator, fiind recomandate pentru cazurile în care astmul are o componentă infecțioasă. Mai mult, acțiunea sedativă a aerosolilor impiedică declanșarea crizelor astmatice pe fond de stres.

* Rinita alergică – o cură de numai 12 zile cu aerosoli marini poate avea efecte semnificative în cazuri în care alte remedii nu au dat rezultat. Aerosolii marini desfundă prompt căile nazale, reduc în mod natural secreția de mucus și o fluidizează. De asemenea, ajută la scăderea sensibilității alergice a organismului pe ansamblu, modificând însuși terenul pe care apare această afecțiune.

* Anxietate – se recomandă respirația profundă, lentă și silentioasă (sunetele puternice la inspirație sau expirație nu sunt de dorit) pe malul mării, în zonele în care valurile se sparg. Doar două ședinte a câte un sfert de oră, în care se fac aceste respirații, au un efect profund calmant și, dacă sunt repetate vreme de măcar 12 zile, ajută la un mai bun control al emoțiilor, la dobândirea unei stări de calm. Este și un antrenament respirator excelent pentru prevenirea atacurilor de panică, creând o impregnare psihomentala pozitivă, de natura să contracareze eficient receptivitatea excesivă, caracteristică acestei tulburări.

Precautii si contraindicatii

Singura obiecție la folosirea acestui factor terapeutic natural are la bază o comparație: faptul ca aerosolii produși artificialdin apa de mare, cu ajutorul aparatelor, au o acțiune de scădere a imunității organismului, expus vreme de mai multe ore pe zi la aceste particule. Cel mai probabil lipsa ionizării negative a aerosolilor care sunt procesați de obicei prin presiune inalta pentru a fi dispersați în încăperile erprezinta principalul factor care provoacă efectul nedorit.

Se pare însă că aerosolii marini naturali nu prezintă acest risc, ci acționează mai mult în sens reglator asupra organismului.