În general, cei mai multi bebeluși răcesc de 6 până la 10 ori pe an, iar acolo unde în casă mai există cel puțin încă un copil care frecventează o creșa, gradiniță sau scoală, numărul de răceli poate ajunge chiar și la 12 intr-un interval de un an.
De ce răcește micuțul meu atât de frecvent?
Principalul motiv pentru care bebelușii pot răci frecvent este acela că sistemul lor imunitar nu este încă suficient de bine dezvoltat, motiv pentru care și ei sunt mult mai vulnerabili lă răceală. Pe de alta parte, chiar dacă micuțul își dezvoltă imunitatea la una sau mai multe forme ale virusului care cauzează răceala, în realitate există peste 200 de astfel de forme în fiecare sezon. Drept comparație, amintește-ți cât de multe răceli ai avut tu de-a lungul timpului și gândește-te că și copilul tău va trebui să treacă prin cel puțin tot atâtea răceli pentru a deveni imun la ele.
Pe de altă parte, pe măsura ce copilul tău crește, mai mult ca sigur că îi va crește și „apetitul” de a explora lucrurile din jur, de a le atinge dar și de a le „gusta”. Acestea sunt condițiile ideale pentru a lua un virus, dar în același timp îi va întări și imunitatea.
În ceea ce privește sezonalitatea răcelilor, acestea apar preponderent toamna și iarna deoarece aerul rece de afară dar și caldura artificială din casa îi usucă copilului membrana nazală, oferind condiții optime pentru virușii specifici răcelii. De asemenea, interiorul casei, unde copilul își petrece mai tot timpul în anotimpul rece este un spațiu închis, de asemenea extrem de propice pentru răspândirea virușilor răcelii.
În general, cei mai multi bebeluși răcesc de 6 până la 10 ori pe an, iar acolo unde în casă mai există cel puțin încă un copil care frecventează o creșa, gradiniță sau scoală, numărul de răceli poate ajunge chiar și la 12 intr-un interval de un an.
Cum știi dacă bebelușul a răcit sau nu are gripă, altă boală sau chiar o alergie?
Deseori nu este așa de ușor de făcut diferența dintre aceste afecțiuni și singurul care poate da un diagnostic este medicul pediatru. Totuși iată câteva simptome ce apar în general în aceste cazuri:
Dacă este răcit, micuțului îi va curge nasul cu un mucus semitransparent care în timp se va întări și va lua o culoare gri sau verde-galbuie. De asemenea este posibil să tușească și să aibă puțină febră.
În cazul în care are temperatură este important să îl urmărești și să observi dacă, și când, îi scade febra. Dacă are poftă de mâncare sau dacă se joacă normal (sau aproape normal) atunci, de cele mai multe ori, o răceală este de vină.
Pe de altă parte, dacă observi că starea lui generală nu este cea obișnuită și că micuțul pare bolnav chiar ăi după ce i-a mai scăzut temperatura, atunci este posibil să fie ceva mai mult decat o simplă răceală. De asemenea, gripa sau alte boli, au o instaurare rapidă și pot fi insoțite de diaree sau stări de vomă.
În altă ordine de idei, ochii lăcrimând și mâncarimile de nas sunt semne clare de alergie așa cum sunt și stranuturile repetate, dar și mâncărimile de piele, simptome ce pot dura și până la câteva săptămâni sau luni. De asemenea, în caz de alergie, mucusul nazal va fi transparent, fără îngroșările sau schimbările de culoare specifice răcelii. Ce mai trebuie știut este că în caz de alergie nu apare febra, iar perioadele specifice alergiilor sunt primăvara, vara și începutul toamnei.
Cum trebuie să tratez răceala bebelușului meu?
Nici un medicament nu va face răceala să treacă imediat, însă îi va ameliora simtițor simptomele și va preveni apariția unor complicații. Una dintre cele mai recomandate de către medici o reprezintă terapia cu aerosoli uscați de sare eliberați în spațiul casnic cu ajutorul aparatelor Salin. De asemenea pe lângă tratament trebuie să ai grija să îți menții copilul bine hidratat și să ai grijă să se odihnească suficient.
Cum copii sub patru ani nu reusesc să își sufle singuri nasul eficient, iată câteva modalități de a ușura congestia nazală a bebelușului:
– Utilizarea aparatelor Salin, care elibereaza aerosoli cu sare în încăpere (fără a avea nevoie de mască pentru administrare, lucru care este foarte ajantajos pentru că sunt foarte ușor de folosit) pentru eliberarea căilor respiratorii ale celor mici și fluidizarea permanetă a secrețiilor nazale.
– Lasă pe spate capul micutului și administrează-i câteva picaturi de solutie salină de la farmacie în nări pentru a înmuia mucusul. După aceea, la câteva minute distanță, folosește un aspirator nazal pentru a-i curăța nările. Dacă bebelușul tău are dificultăți la alaptare din pricina nasului înfundat, apelează la această metodă cu circa 15 minute înainte de alaptare, astfel va reusi să respire dar să și sugă la sân fără efort. Este important să știi că nu trebuie să folosesti niciun fel de spray nazal decât dacă ai indicația medicului în acest sens, deoarece acest gen de spray-uri are ca efect doar o ameliorare temporară și nu pot fi folosite pe timp indelungat.
Ai grijă ca în pătut copilul să aibă capul ceva mai ridicat decât în mod normal, pentru asta poți apela la unul sau doua prosoape împăturite și asezate sub saltea. În acest fel îi poți usura respirația. Însă, ai mare grijă ca nu cumva să exagerezi cu ridicatul saltelei deoarece micutul, mai ales dacă are un somn agitat și se tot învârte în pat în timpul somnului va sfârsi asezat invers și cu picioarele mai sus decât restul corpului.
Pentru mai multe idei și sfaturi apelează cu încredere la medicul pediatru.
Pot să îi dau medicamente de răceală fără prescripție?
Cei mai mulți specialiști nu sunt de acord cu așa ceva. Astfel, majoritatea medicilor îți vor spune că medicamentele de tuse și răceală specifice copiilor nu sunt eficiente pentru micutii sub 6 ani iar uneori pot avea chiar efecte secundare periculoase. De aceea, indiferent de situație, trebuie să îi ceri sfatul medicului tău.
În altă ordine de idei, trebuie să reții că medicamentele împotriva tusei și răcelii nu vor scurta durata bolii și nici nu vor putea preveni apariția altor complicații cum ar fi otita sau infecțiile sinusurilor.
Dacă bebelușul are febră, cere sfatul medicului în legatură cu administrarea de medicamente pe baza de acetaminofen sau ibuprofen.
Ce tratamente alternative am la dispozitie?
Poti apela spre exemplu la cateva picaturi de mentol, ulei de eucalipt sau de pin adaugate în cadița de baie, astfel încât să se evapore în aer și să pătrunda în căile respiratorii ale copilului decongestionandu-i-le.
Pentru alte remedii naturale este bine să îți întrebi medicul deoarece acesta știe cel mai bine care sunt riscurile pe care le implica fiecare tratament.
Când ar trebui să apelez la medic?
Dacă micuțul tău nu a implinit încă 3 luni este bine să îți suni imediat medicul, mai ales dacă temperatura lui prelevată rectal depășește 38 de grade.
Daca e ceva mai mare, adică între 3 și 6 luni, medicul îți va cere să îl suni dacă temperatura copilului trece de 38,5 grade Celsius, iar peste șase luni dacă termometrul indica 39 de grade. Asta însă nu înseamnă că nu poți pune mâna pe telefon ori de căte ori nu va simțițti depășiți și nu știți exact ce să faceți.
De asemenea, sunați medicul imediat dacă observați una sau mai multe din următoarele simptome:
– starea copilului se înrăutățește în loc să se amelioreze dupa 5-10 zile de la debutul răcelii.
– tusea se agravează și micutul dă semne că respiră greu, acestea pot fi la fel de bine simptome de pneumonie sau de virus respirator sinctial, specific copiilor sub 1 an.
– copilul plânge în timp ce este alăptat sau se trage de urechi, în condițiile în care acesta poate fi un semn ca suferă de o infecție a urechii.
Pot face ceva pentru a preveni măcar o parte din răceli?
Evident nu poți preveni fiecare răceala, dar sunt lucruri pe care le puteți face pentru a minimiza riscurile de expunere la virusuri. Pentru început asigură-te că toți membrii familiei își spală mâinile în mod regulat și sunt curați atunci cînd intră în contact cu bebelușul, mai ales dacă este vorba de un nou născut.
Pe cât posibil caută să îți ferești micuțul de compania altor copii sau adulți despre care știi că sunt bolnavi. De altfel va fi de înteles dacă le vei cere să amâni o vizită deja programată până când se vindecă. Nu uita nici de faptul că bebelușii ținuți la cresă au parte de mai multe răceli doar și pentru faptul că ajung într-o mică comunitate de copii în care virușii se transmit foarte repede. De aceea ai grija ca, dacă îl duci la creșă, personalul de acolo să se comporte conștiincios și să respecte cel puțin normele de igienă elementară.
Nu în ultimul rând aveti grijă să respectați regulile de igienă – mai ales după ce îi schimbați scutecele.
Ai mare grijă ca bebelușul să fie bine hidratat. Iar ca reper în acest sens urmăriți de câte ori își udă scutecul pe zi, media pentru un bebelus bine hidratat este de 5-6 ori pe zi.
Fumatul pasiv poate reprezenta un pericol pentru căile respiratorii ale copilului, motiv pentru care este indicat să stați la distanță de locurile în care se fumează. Și ca o informație suplimentară, copii care traiesc în spații în care se fumează, răcesc mai des și răcelile lor durează mai mult.
Nu în ultimul rând, aveți grijă ca micuțul să fie alăptat o perioadă cât mai lungă deoarece laptele matern contine anticorpi ce îl protejează împotriva unui număr foarte mare de germeni.
- Tusea la copii
tusea-la-copii
Tusea, ca și febra, este doar un mecanism de apărare al organismului care ajută la curățarea căilor respiratorii. Uneori însă, dacă pe lângă tuse apar și probleme de respirație și febră mare, lucrurile devin mai complicate.
Tusea la copii
Sunt numeroase situațiile în care un copil tuseste. De cele mai multe ori, tusea, ca și febra, este doar un mecanism de apărare al organismului care ajută la curățarea căilor respiratorii. Uneori însă, dacă pe lângă tuse apar și probleme de respirație și febră mare, lucrurile devin mai complicate.
Tusea poate fi însoțită și de alte simptome precum: ochii lacrimoși, febră, secreții nazale modificate. De cele mai multe ori, tusea marchează doar începutul unei afecțiuni respiratorii.
Pentru răceală, tusea este însoțită de febră, dar nu foarte mare, și de rinoree. Rinoree este termenul medical ce descrie scurgerile de materii fluide din nas (adesea având consistență mucoasă). Cu toate acestea, știm bine că rinoreea este un simptom comun, prezent în multe afecțiuni, și numai destul de rar are semnificație gravă.
Laringita este însoțită de tusea care produce un zgomot specific, ca un lătrat. Laringita își face debutul, de obicei, fără febră și mai ales noaptea.
Ce cauzează tusea lătrătoare? O infecție virală care duce la inflamarea laringelui și a traheei. Acest fenomen este des întâlnit în perioada octombrie-martie și afecteaza de obicei copiii intre 6 luni si 3 ani.
Ce e de făcut? Când copilul se trezeste din somn cu aceasta tuse lătrătoare, îmbrăcați-l bine și scoateți-l afară. Aerul rece ajută la relaxarea căilor respiratorii. O altă variantă este să-l duceti la duș, să dați drumul la apă fierbinte și să stați 15-20 de minute în aburi. Aerul cald ii va înmuia mucozitățile și se vor elibera căile respiratorii. De asemenea, un aparat Salib pornit pe timpul somnului copilului este ideal. Asigurati-va ca hidratati foarte bine copilul. Sunati la urgenta dacă totuși cel mic are dificultăți grave de respirație sau dacă tusea durează mai mult de cinci minute.
Tusea șuieratoare (când copilul respiră se aude un hârâit în piept) este specifică bronșiolitei.
Ce cauzeaza tusea suieratoare? Bronsiolita, o infectie a bronhiilor, cele mai mici canale respiratorii din plamani. Cand acestea se inflameaza si se umplu de mucus, este foarte greu pentru copil sa respire. Cea mai comuna cauza a bronsiolitelor este infestarea cu virusul denumit RSV. Bronsiolitele apar la copiii mici in special in lunile de iarna.
Ce e de facut? Luati legatura cu pediatrul imediat ce copilul are probleme respiratorii sau de a inghiti. Copilul trebuie sa se odihneasca si sa bea multe lichide. In unele cazuri se pot recomanda tratament medicamentos, dupa cum sunt si cazuri care necesita internare.
Tusea productiva (cu secretii) sau tusea din cosul pieptului este insotita de flegma (sputa). Intr-un fel, acest tip de tuse este benefic intrucat ajuta bolnavul sa expectoreze mucusul localizat la nivelul pieptului. Se recomanda stimularea eliminarii sputei, intrucat stagnarea acesteia ar putea cauza febra si varsaturi.
Ce cauzeaza tusea productivă? O răceală extrem de contagioasă care poate dura una-doua săptămâni. Copiii răcesc în medie de 6-10 ori pe an, așa că trebuie să vă pregătiți pentru astfel de episoade. De asemenea, bronșitele sau pneumoniile pot determina tusea productivă.
Ce e de făcut? Pentru că răcelile sunt cauzate de virusi, antibioticele nu functionează. Cereți sfatul unui pediatru dacă febra și mucozitatile de culoare verde persistă. Acest lucru poate însemna faptul că s-a produs o suprainfectare a căilor respiratorii. Dacă copilul este prea mic ca să știe să sufle nasul, pulverizati o soluție nazală salină, apoi utilizati pompiță nazală sau batista bebelușului. Aparatul Salin sau o baie de aburi sunt de asemenea utile pentru ca impiedica intarirea mucozitatilor. Nu dati copilului medicamente după ureche și consultați pediatrul chiar și în cazul pastilelor de supt. Nu toate sunt recomandate copiilor mici.
Pneumonia. Cazul cel mai grav este pneumonia – atunci cand tusea este însoțită de febră și de stare generală proastă ce durează mai mult de trei zile. În cazul pneumoniei, copilul respiră foarte rapid. Dacă medicul a pus diagnosticul de pneumonie atunci îi va recomanda tratament cu antibiotic. În functie de gravitatea bolii, aceasta se poate trata acasa sau la spital.
Tusea care apare imediat după ce copilul a făcut un efort fizic, este specifică asmului bronșic și este de obicei seacă.
Ce cauzeaza tusea seaca? Astmul, o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si plamanii care se inflameaza si se ingusteaza si produc mai mult mucus. Desi parintii cred ca respiratia suieratoare este principalul semn al astmului bronsic, tusea seaca, sacaitoare – mai ales pe timpul noptii – poate fi un simptom foarte important. Mucusul produs in plamani ii gadila pe copii, ceea ce-i face sa tuseasca. Un alt semnal de alarma pentru parinti ar trebui sa fie faptul ca aceasta tuse apare dupa exercitiile fizice, alergii, raceli sau cand copiii ies la aer rece. Daca copilul vostru este mic sau slabut, veti observa ca pieptul lui se adanceste de fiecare data cand respira.
Ce e de facut? Luati imediat legatura cu medicul pediatru daca suspectati astmul. Daca copilul este mai mare de 5 ani el poate fi supus unor teste speciale. Insa daca este mai mic, detaliile oferite de parinti sunt la fel de importante ca si consultul medicului. Nu omiteti nici un amanunt din starea copilului, chiar daca vi se poate parea neimportant si, mai ales, spuneti-i doctorului daca in familie aveti cazuri de astm bronsic. Sunati la urgenta daca cel mic are probleme serioase de respiratie, nu mai poate vorbi, manca sau bea.
Atunci când copiii sunt foarte mici, sub vârsta de 1 an, tusea este cauzată cel mai frecvent de secrețiile nazale. Neaspirate corect acestea se acumulează și uneori pot produce vărsături.
Inhalarea unui corp strain. Copiii mai pot tuși și dacă au inhalat un corp străin. Această tuse persistă o săptămână sau chiar mai mult, fără a avea însă niciun alt simptom (febră, rinoree, stare generală proastă). În acest caz copilul trebuie prezentat obigatoriu la medic pentru că orice corp străin trebuie îndepărtat imediat.
Tratament
Pediatrul este cel care va stabili diagnosticul și va prescrie un tratament pentru tuse. Expectorantele sunt cele mai folosite, ele subțiază mucusul din bronhii, pentru a putea fi eliminat mai ușor. Se administrează de două ori pe zi, dimineața și la prânz (niciodată seara), se mai administrează medicamente antihistaminice și decongestionantele. Multe dintre aceste medicamente au efecte secundare nedorite precum iritabilitate sau amețeli.
Efectul de fluidizarea a secrețiilor nazale și de eliberare a căilor respiratorii este specific și aerosolii eliberați în cameră de aparatele Salin. Doar că nu apar efecte secundare și pot fi folosite chiar și la copii foarte mici.
Măsuri simple care se pot lua în cazul tusei:
– aerisirea camerei copilului
– folosirea mai intensă a aparatului Salin
– curățarea temeinică a nasului prin spalaturi nazale cu ser fiziologic și apoi aspirarea secrețiilor cu un aspirator nazal
Remedii naturiste pentru tusea copiilor:
Terapia Salin este indicată pentru atenuarea efectelor discomfortante ale tusei, iar dacă copilul are mai mult de 1 an se asocia cu folosirea a câteva remedii naturiste foarte eficiente în tratarea tusei:
– Ceaiul de ceapă. Se pune la fiert o ceapă cu tot cu foi într-o cană de apă (ceapa se spală foarte bine). Se fierbe 15 minute și se opreste focul. Ceaiul se bea calduț, niciodată fierbinte.
– Ceaiul de tei. Este foarte bun pentru fluidificarea secrețiilor. Se face infuzie 1 linguriță de flori pentru 1 cana de apă fiartă. Se lasă 15 minute la infuzat și apoi se bea cald
– Suc de ridiche neagră. Se spală o ridiche neagră și se taie un capac. Se scobește în corpul ridichei (cam de mărimea unei nuci). În scobitură se pune 1 lingurița cu miere și se lasă 12 ore pentru a se aduna lichid. Se colecteză sucul obținut și se mai pune o linguriță de miere, după care se mai lasă 12 ore. Zilnic se dau copilului 3 lingurițe de suc.