Cu totii am folosit, măcar o dată în viață, un antibiotic. Până nu demult, s-a descoperit că aceste medicamente care ne-au salvat au devenit inamicul nostru. Majoritatea oamenilor știu că antibioticele sunt folosite cu succes în tratarea anumitor infecții, dar nu în toate.
Antibioticele si rezistenta la virusi si bacterii
Cateva detalii despre “infecții” – Infecțiile au la baza anumiți agenti infectiosi, ca de pilda bacteriile: stafilococul auriu, streptococul betahemolitic de grup A; virusuri: rinovirusul, virusurile paragripale tipul A sau B; fungi: candida albicans, paraziti: echinococcus și alții. E adevărat că toate sunt infecții, care dereglează și îmbolnăvesc organismul uman, însă antibioticele acționează și ne pot scapă numai de infecțiile produse de bacterii; pentru aceasta au fost create – pentru a lupta împotriva bacteriilor și nu a celorlalte microorganisme.
Așadar, antibioticul, indiferent care ar fi el, trebuie utilizat cu mare prudență.
Situații în care sunt folosite des antibioticele, fără a fi necesar:
- cel mai frecvent, se ia antibiotic în răceală (răceala cel mai adesea este provocată de un virus, deci antibioticul va fi luat aproape degeaba);
- după cunoștinte/ prieteni: a spus “cineva” că și el/ ea a prezentat aceleași simptome și medicul i-a dat un antibiotic, deci ți-l recomandă și ție (total greșit! Mergeți la medic înainte să vă faceți singuri mai mult rău);
- “după ureche” – vă doare în gât și credeți că dacă luați antibiotic rezolvați problema (poate nu aveti amigdalită ci doar o rinofaringită care nu se tratează cu antibiotic, în nici un caz).
Neplăceri cauzate de antibiotic
Problema majoră cu care se confrunta medicii în zilele noastre este cea a rezistenței bacteriilor în fața antibioticelor. Ce înseamnă asta? Utilizarea abuzivă și frecventă a antibioticelor de generație mai veche și nu numai, a determinat rezistența bacteriilor în fața acestui tip de tratament. Mai precis, dacă acum 5 ani o erupție cutanată era foarte bine tratată cu un anumit antibiotic, în zilele noastre acest antibiotic nu mai poate lupta cu bacteria deoarece aceasta a devenit foarte rezistentă tocmai din cauza folosirii prea agresive a acelui antibiotic.
O altă problemă o reprezintă alergia față de un anumit antibiotic. Ar fi de preferat să se facă o testare în prealabil, deoarece efectele adverse pot fi de la ușoare (gen: prurit, erupții cutanate), mergând, din păcate, până la șoc anafilactic și chiar exitus, dacă nu se intervine în timp util.
Constientizați rolul antibioticului și, cel mai bine, adresați-vă medicului pentru orice problemă care considerați că vă depășește. Gânditi-vă de două ori înainte de a folosi un antibiotic deoarece “medicina de azi este viitorul medicinei de mâine”!