Aer Salin

Terapia cu sare – argumente pro şi contra

Aurul alb, cum era numită sarea în timpuri străvechi, și-a demonstrat beneficiile asupra sănătății oamenilor încă de pe atunci. „Te iubesc precum iubesc sarea-n bucate”, îi spunea, în poveste, fata cea mică împăratului.
Consumăm în medie 8,5 grame de sare pe zi, asta în condițiile în care nevoile noastre nu depăsesc 1-2 grame. Aproximativ 23% dintre bărbați și 5% dintre femei depășesc și pragul de 12 grame pe zi! Cum s-a ajuns aici? Cu „ajutorul” alimentelor industrializate. Acestea conțin mari cantități de sare în mai toate alimentele, chiar și în cele dulci: carne, supe, brânzeturi, toate mâncărurile semipreparate, pizza, sosuri, pâine, biscuiți, prăjituri. Riscurile consumului excesiv de sare presupun apariția hipertensiunii (care duce la probleme cardiovasculare și chiar la deces), a afecțiunilor renale, dar are legătură și cu diabetul, cataracta, osteoporoza și cancerul de stomac. Ca să nu mai amintim de faptul că sarea în exces consumată în alimentație reține apa, atenție, provoacă probleme respiratorii (agravare a simptomelor astmatice ca urmare a consumului excesiv de sare) și contribuie la îngrășare.
Deși cel mai cunoscut procedeu de vindecare cu sare este terapia cu aerosoli, atât baia, cât și masajul cu sare ajută în diferite moduri la tratarea unor afecțiuni. Ultimele două le puteți face chiar acasa, singuri! Dar haideți să vedem despre ce este vorba.

Baia cu sare

O cadă cu apă caldă în care ați adăugat 2 căni mari de sare grunjoasa vă poate îmbunătăți sănătatea, mai ales dacă vă simțiți obosiți sau stresați.
Indicatii: Răceli și gripe, afecțiuni reumatice, neurologice-periferice (oboseală, stress), circulatorii, insuficiență tiroidiană și ovariană, meteosensibilitate, afecțiuni repetate ale căilor respiratorii superioare (amigdalite, faringite, otite, sinuzite, bronsite, polipi), întârzieri de creștere în greutate și înalțime (pentru copii), scolioze, obezitate.

Contraindicatii: nu există!

Masajul cu sare

Acest procedeu presupune masarea prin frecare a pielii cu sare grunjoasă. Pentru intensificarea efectului, este recomandat un duș cu apă caldă imediat după un astfel de masaj.
Indicații: Redă frumusețea pielii, îndepărtează celulele moarte de la suprafața acesteia, accelerează circulația sanguină, reduce sau îndepărtează celulita.
Contraindicații: afecțiuni inflamatorii ale țesutului subcutanat (abcese), afecțiuni cutanate contagioase sau care se pot agrava.

Aerosolii salini

Aerul de salină este foarte benefic pentru sănătate, pentru că este lipsit de poluare și este lipsit de alergeni. Într-o salină, temperatura este constantă, 15-16 grade, iar umiditatea este ridicată, aproximativ 59-60%.
Aciditatea scăzută a aerului de salină împiedică dezvoltarea bacteriilor și a microrganismelor (tocmai de aceea sarea se folosește și la conservarea alimentelor), iar clorura de sodiu din aer are efect de decongestionare și dezinfectare a căilor respiratorii.
Aparatele Salin pot să fie utile ca măsuri de reducere a riscului  de îmbolnăvire, de reducere a riscului de transmitere de către persoanele purtătoare ale virusului precum și ca terapie adjuvanta importanta în tratamente.
Mai mult, structura viruşilor care au fost expuşi direct la suprafeţe ce conţin NaCl (sare) a fost afectată până la inactivare, acest lucru fiind demonstrat de evaluările microscopice. Afectarea structurii virusului reduce până la 0 capacitatea acestuia de a se multiplica. Cele mai multe tipuri de viruși fie ADN (herpes simplex virus, gamaherpesvirus murin 68) și ARN (virus respirator sincytial, virus gripal A, coronavirus uman 229E, coxsackievirus B3) sunt dezactivate în prezenţa concentraţiei mari de sare. Practic, se contribuie la producerea la nivel celular de HOCl (hipoclorit), cel mai puternic virucid natural.

Indicații: 
Astm bronșic infecțios sau alergic, bronșită astmatiformă, traheobronșita cronică, insuficiență respiratorie, emfizem pulmonar, probleme de concentrare, învățare, agitație exegerată, nervozitate, psoriazis, sforăit, acnee sau alte afecțiuni ale pielii, dermatite, infecții virale, infecții ale urechii.
Contraindicații: tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronhopulmonar, afecțiuni cardiovasculare, hipertiroidism, boala Basedow, hipertensiune, sarcină avansată, epilepsie.
Aurul alb, cum era numită sarea în timpuri străvechi, și-a demonstrat beneficiile asupra sănătății oamenilor încă de pe atunci. „Te iubesc precum iubesc sarea-n bucate”, îi spunea, în poveste, fata cea mică împăratului. Pe bună dreptate! Căci sarea nu doar că dă gust mâncării, ci face adevărate minuni pentru starea noastră de bine. Dacă am fi în imposibilitate să o procurăm o vreme, am realiza cât de valoroasă este pentru sănătate.Trebuie să recunoaștem că principalul efect negativ al sării îl reprezintă consumul acesteia în exces.

Știați că?

* În medie, în interiorul unei persoane de 75 kg se află 0,5 kg de sare, adică peste 6,5% din greutatea coporală!
* Unul dintre cele mai mari beneficii ale sării de consum, este că accentuează gusturile celorlalte ingrediente?

Rețete vechi și utile pentru

Nas înfundat: la un pahar cu apă caldă, se adaugă o linguriță cu sare marină și se amestecă până se dizolvă. Compoziția se pune în palme și se inspiră alternativ pe nara stângă și apoi pe cea dreaptă.
Tuse persistentă, tuse uscată: se presară pe limbă și se țin cât mai mult timp câteva granule de sare gemă. Tusea va fi stopată prin salivație abundentă.
Osteoporoză, crampe musculare: se recomandă consumul alimentelor exclusiv cu sare gemă neiodată, aceasta fiind foarte bogată în oligoelemente care favorizează asimilarea calciului.
Hipotensiune arterială, aritmie cardiacă: dimineața, pe stomacul gol, se administrează un vârf de cuțit de sare marină (0.25g) împreună cu o cană de apă plata (250ml). Cura se face minim o jumatate de an. Pentru rezultate mai bune se va asocia cu un regim alimentar vegetarian.
Digestie dificilă, constipație: pentru că sarea naturală stimuleaza secreția sucurilor gastrice, specialiștii recomandă consumul de alimente condimentate cu sare marină.